Luchtreiniging op het werk

Weer gezond terug op kantoor

Gezond op kantoor

Luchtwegklachten, irritatie aan de ogen en de huid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Hebt u daar last van na een dagje kantoor? Het zijn symptomen die kunnen wijzen op het sickbuildingsyndroom, dat wordt veroorzaakt door slechte ventilatie. De oplossing lijkt dus eenvoudig. Het belangrijkste aandachtspunt om te voorkomen dat je last krijgt van het sickbuildingsyndroom is verse lucht inademen.

Genoeg water drinken tijdens het werk is verstandig en snel geregeld. Verse lucht inademen is echter lang niet altijd vanzelfsprekend en op kantoor ook niet zomaar op orde. Bovendien is luchtkwaliteit niet iets dat je direct merkt of ziet. Toch is het belangrijk. Niet alleen voor de eigen gezondheid, en het daarmee gepaard gaande ziekteverzuim. Ook de productiviteit van werknemers neemt gedurende de dag af op een slecht geventileerd kantoor.

Ziekte

Dat een kantoor een plek is waar eenvoudig ziekte kan ontstaan is eigenlijk logisch. Het is ook een van de redenen waarom mensen zoveel mogelijk thuis moesten werken het afgelopen jaar. Slechte luchtkwaliteit kan de oorzaak zijn van ziektes. Allereerst wordt de zuurstof in een kantoor verbruikt doordat mensen ademen in de ruimte waar zij werken. Bovendien wordt de lucht vervuild door vluchtige organische stoffen (VOS). Deze VOS komen bijvoorbeeld van printers, lijm, meubels, stofferingen, reinigingsproducten en aromatische luchtverversers. Maar ook virussen, bacteriën en schimmels kunnen in de binnenruimte van een kantoor rondgaan, onder andere via aerosolen. Dus terug naar kantoor binnenkort? Zeker doen, maar neem dan wel wat maatregelen.

Luchtreiniger

Wat je eraan kunt doen? Zet om te beginnen simpelweg planten in je kantoor. Dan ziet het er niet alleen vrolijk uit, maar ze zijn ook erg nuttig. Houd vervolgens de temperatuur op 19 graden Celsius en voorkom het gebruik van luchtverfrissers. Houd bovendien je werkplek schoon, maar kies voor schoonmaakproducten zonder vluchtige organische stoffen. Het ventilatiesysteem van het kantoorgebouw zorgt voor ‘verse’ lucht. Dit systeem heeft dus regelmatig onderhoud nodig om vervuiling van de lucht te voorkomen.

Aanvullend is het aan te raden om Jonix luchtreinigingsapparatuur in te zetten. Deze apparatuur gaat bovendien ziektekiemen te lijf door ionisatie. Uit onderzoek door de universiteit van Padua (Italië) is gebleken dat deze luchtreinigers 99,9% van de Covid-19 virusdeeltjes verwijdert. Luchtreinigers van Jonix zijn verkrijgbaar als inbouwmodel in het ventilatiesysteem en als standalone-versie te gebruiken voor bijvoorbeeld vergaderruimtes.

  • JONIX products are certified:

    JONIX products are certified:

    Biosafe Certificering